Vol van Natuur

NIEUW BOEK in samenwerking met NATUURACADEMIE van Natuurpunt

Zo kwam het boek tot stand.

Midden in de coronacrisis werd ik gecontacteerd door Ann D’heedene, directeur van de Natuuracademie – de educatieve poot van Natuurpunt – met de vraag om het handboek van de cursus Natuurgids te herschrijven. Maar uiteindelijk evolueerde deze opdracht tot het schrijven van een boek dat voor alle natuurliefhebbers een naslagwerk of ‘Natuurbijbel’ is. Mensen die de cursus natuurgids volgen kunnen er evenwel nog steeds de inhoud van die cursus in terugvinden. Bij het schrijven werd ik omringd door een redactieteam van lesgevers en specialisten van Natuurpunt. De uitgeverij Lannoo Campus zorgde voor een professionele uitgave en distributie. Het boek was nog geen maand op de markt, of er moest al opdracht worden gegeven voor een tweede druk (maart 2023). Het boek telt 511 pagina’s en. Het staat vol met informatie over tal van natuurthema’s. En het is gericht aan mensen die vol van natuur zijn en heel graag zo veel mogelijk andere mensen ook enthousiast willen maken over de natuur. En waar het hart van vol is, loopt de mond van over… Om al die redenen hebben we het boek ‘Vol van natuur’ genoemd.

Het is een gids om de natuur te begrijpen.

Het boek vertelt het evolutieverhaal over het ontstaan van de biodiversiteit op aarde, geeft inzichten in de kenmerken en levenswijze van zwammen, planten, dieren en hun onderlinge verbanden, legt uit hoe de natuur reageert op de klimaatverandering, leert hoe je landschappen leest en hoe we onze natuur kunnen ondersteunen met gericht beheer. Het is een allesomvattend boek waarin talrijke thema’s uit de biologie en ecologie op een toegankelijke manier aan bod komen. Ze worden geïllustreerd met voorbeelden uit onze natuur en met honderden foto’s en prachtige tekeningen.
Wij mensen zijn door onze oorsprong onlosmakelijk verbonden met de natuur. Daarom vinden we er in deze hectische tijden zoveel deugddoende rust. Tegelijk wekken al die levende wezens verwondering en fascinatie op. Van groot tot klein hebben ze elk hun typische eigenschappen. Hoe meer we te weten komen over zwammen, planten of dieren, hoe meer ze ons weten te verbazen met hun vaak uitzonderlijke prestaties. De natuur is een ongelooflijk efficiënt, sterk en tegelijk flexibel web van onderlinge relaties tussen al die levende wezens.

De auteur

Kris Struyf is bioloog en natuurgids, en auteur van vele boeken over natuur. In het verleden werkte hij onder meer als curator in Planckendael en scenarist voor natuurprogramma’s van de VRT. De afgelopen jaren was hij actief als bioloog en natuureducator voor het Zwin Natuurpark en andere bezoekerscentra van de Provincie West-Vlaanderen.

De opdrachtgever Natuuracademie

Bij de Natuuracademie van Natuurpunt kan je terecht voor ontmoeting, vorming en co-creatieve trajecten over natuur, klimaat en milieu, duurzame ontwikkeling en stilte over heel Vlaanderen. Met hun werking vergroten ze het draagvlak voor natuur en milieu in Vlaanderen en Brussel.

Waar kan je het boek aankopen?

De standaard verkoopprijs is 39,99€. Het boek is verkrijgbaar in de meeste boekhandels en op verschillende sites zoals bol.com. Voor een gesigneerd exemplaar kan je bij mij terecht via info@kris-struyf.be.

Kris Struyf – 30 maart 2023